tiistai 27. joulukuuta 2011

Imetystä rintakumilla

Meillä mennään edelleen täysimetyksellä ja käytössä on vieläkin koko ajan rintakumi. Toivoisin, että imetys onnistuisi mahdollisimman pitkään. Maitoa tuntuu kyllä riittävän, sillä tyttö kasvaa hyvin ja maitoa ihan suihkuaakin. Netissä surffaillessa tulee vain aina törmättyä artikkeleihin, joissa kerrotaan miten rintakumin käyttö voi aiheuttaa sen ettei imetys onnistukaan niin pitkään. Ja neuvolassa myös on joka kerta muistutettu että pitäisi pikkuhiljaa luopua rintakumin käytöstä.

Joka viikko on tullut kokeiltua imettää useaan kertaan ilman rintakumia ja joka kerta yhtä huonolla menestyksellä. Neiti saa todella huonosti otteen rinnasta ja kun vähän aikaa tissillä on niin ote irtoaa ja sitten taas alkaa uudelleen yrittäminen. Ote kun irtoaa muutaman kerran niin siinä on neiti jo kerennyt hermostua kun sitä ruokaa ei tulekaan ja niinpä on taas pakko ottaa rintakumi käyttöön. Monenlaisia ohjeita olen lukenut oikean otteen saamiseksi, mutta vaikka kuinka yritän neuvojen mukaan tehdä niin ei se Nuppu sitä otetta saa. Liekkö tosiaan syynä se että minulla on hyvin matalat rinnanpäät ja isot ja painavat rinnat? vai onko Nuppunen jo niin tottunut syömään rintakumin kanssa?

Iltaisin Nuppu on syömisen suhteen ollut hyvin malttamaton ja saa herkkään hirmuisia rintaraivareita. Jos tissi ei ole heti suussa kun nälkä yllättää, alkaa hirmuinen raivoaminen ja jonkun aikaa saa kyllä neitokaista rauhoitella ennen kuin rinta kelpaa vaikka nälkä onkin jo aivan valtava!

Meillä syödään yleensä näin päivisin noin kahden-kolmen tunnin välein, iltaisin hieman harvemmin, välillä jopa tunnin välein ja yöllä nukutaankin sitten pitkään ja hyvin. Käymme yleensä noin klo 23 nukkumaan ja ensimmäisen kerran Nuppu herää syömään n 3.30 tai jopa viiden aikaan ja sitten yleensä aamu 7-8 maissa, sitten taas nukutaan kymmeneen ja herätään aamupesuille :)

Onko teillä muilla kokemuksia rintakumin käytöstä? onko maidontulo riittänyt? Ja oletteko pystyneet siirtymään imettämiseen ilman rintakumia?

10 kommenttia:

  1. Heipsan. Omat kokemukset imetyksestähän jäivät tosi lyhytaikaisiksi, mutta aivan varmasti olisin imettänyt koko ajan rintakumin kanssa, koska sen avulla Tyyppi sai edes jonkinlaisen otteen ja selvästi paremmalla menestyksellä tissistä. Jos rintakumin kanssa imetys onnistuu hyvin ja mallikkaasti, niin miksi siitä pitäisi luopua? Ymmärsin myös, että rintakumi suojaa tehokkaasti rinnanpäätä rohtumiselta?

    VastaaPoista
  2. Me olimme aluksi rintakumin varassa, kun vauva ei saanut otetta. Pystyttiin kuitenkin siinä 5 viikon iässä siirtymään "luomu-imetykseen". Tarpeeksi kun rinnanpäätä "lytisteli" alkoi vauva saamaan otetta. Meilläkin tuli raivareita aluksi, mutta opittuaan otteen, imetys oli paljon helpompaa. Lähinnä siksi, että jäi kumin keittäminen pois ja tuntui, että mahaan meni enemmän tavaraa, kun ei maito falskautunut kumista pois. En sitten tiedä miksi kumista pitäisi luopua, jos imetys onnistuu..? Minä vain olin sen verran laiska, että olin tyytyväinen, kun ei niitä kumeja tarvinnut asetella aina paikoilleen ja sen jälkeen keitellä. =)

    VastaaPoista
  3. Mulla oli rintakumi käytössä joitain viikkoja, oisko ollut 5-6 viikon iässä kun sain vieroitettua siitä pois. Aluksi ei meinannut millään onnistua eikä vauva suostunut imemään ilman, mutta luin sitten jostain hyvän vinkin: Leikkaa kumin päästä pieni pala pois, seuraavalla kerralla vielä vähän jne. Meillä ainakin tepsi! Ja minä imetin vuoden ikään asti, hyvin riitti vaikka aluksi rintakumia käytinkin :) puolisen vuotta siitä täysimetyksellä. Tsemppiä kumin vieroitukseen!

    VastaaPoista
  4. kolme lasta saaneena ja imettäneenä sanon kokemuksen syvällä rintaäänellä käytä rintakumia niin kauan kuin itsestä tuntuu hyvältä, ja maidon herumiseen ei se ainakaan sinun kohdalla ole vaikuttanut kun noin pitkiä yöunia posottaa.
    itse imetin esikoista puolivuotiaaksi rintakumin kanssa johtuen matalista rinnanpäistä. toista imetin rikkoutuneiden rinnanpäiden ja maidosta täysien tissien takia 4 kuukautta ja nyt kolmannen kanssa oli ensimmäisen kuukauden käytössä rikki menneiden rinnanpäiden suojana, kahta ensimmäistä imetin yksi vuotiaaksi asti, joten kyllä imetys rintakumin kanssa onnistuu, luota vain itseesi

    VastaaPoista
  5. Minunkin äiti on imettänyt kaikki sisarukseni rintakumin kanssa ja maito tullut hyvin aina sen pari vuotta. Mutta tottakai kannattaa myös kokeilla aina sitä että josko onnistuisi luopua kumista, rinnanpäät kun muovautuu ulkonevimmiksi kun imetys jatkuu. Onhan se aina vähän helpompi jos siitä kumista eroon pääsee :)

    VastaaPoista
  6. Meillä käytettiin rintakumia ekan viikon tai kahden verran. Itse tein niin, että annoin vauvan imeä kumin kanssa hetken, jotta maito lähti herumaan, vauvan ihan pahin hätänälkä helpotti, ja nänni tuli vähän paremmin esiin. Sitten nappasin kumin pois välistä ja nänni pian takaisin suuhun. Yleensä vauva jatkoi sitten imemistä ja minun tapauksessani imu tuntui myös tehokkaammalta kuin kumin kanssa. Pikkuhiljaa rintakumin pystyi jättämään sitten kokonaan pois, kun nännit muovautuivat paremmiksi ja vauvakin oppi ottamaan imuotteen paremmin. Mutta tuskin tuosta tosiaan kannattaa kamalasti stressiä ottaa, jos vauva on tyytyväinen ja nukkuu noin hyvin. Kukin tyylillään :)

    VastaaPoista
  7. Olipa ihanaa lukea tällaisia juttuja! Itselläni on ollut myös aivan samoja ongelmia, joista olen netistä etsinyt tietoja hullun lailla. Rintakumia käytin heti jo laitoksella kun rinnanpäät meni haavoille ja kotiin tultua toinen rinnanpää sitten tulehtui. Rintakumi oli arkipäivää ensimmäiset 4 viikkoa, sen jälkeen harjoiteltiin olemaan ilman. Alku oli kyllä hankala, kun oikeaa imuotetta etittiin ja harjoiteltiin. Itsellänikin on isot ja raskaat rinnat sekä matalat rinnanpäät. Imeminen usein sattui huonosta imuotteesta johtuen ja kun pojan suu on niin pieni, niin tuli imettyä vain nänniä. Myös asennon etsiminen on aika hankalaa kun ei ole selkeitä ohjeita miten isorintaiset voisivat imettää hyvässä asennossa :D Mutta sitkeän imuotteen ja -asennon harjoittelun myötä imuote parani päivä päivältä ja nyt olen jo pari viikkoa imettänyt ilman kumia (poika on 7 viikon ikäinen) ja poikakin on oppinut ottamaan rinnan suuhunsa. Imetys kyllä välillä sattuu aikalailla että olen melkein ottanut rintakumin uudestaan käyttöön, mutta useimmiten imetys on melko kivutonta. Itse koen rintakumien laiton niin työlääksi ja imuteho tosiaan tuntuu jäävän vähemmälle kumia käyttäessä, niin siksi sitkeästi yritin harjoitella olemaan ilman. Lisäksi epäilen saaneeni rinnanpään tulehduksen osittain myös rintakumien käytön vuoksi, niin uuden tulehduksen pelossa en halua turhaan käyttää rintakumia. Mutta olen kyllä onnellinen että on olemassa rintakumit, ilman niitä imetys olisi alkuviikkoina ollut hirmu tuskaista ja hankalaa.

    -saara

    VastaaPoista
  8. Raskasrintaisen kannattaa kokeilla imetysasentona semmoista, missä vaavi on imettävän rinnan puoleisessa kainalossa jalat äidin selän taakse sojottaen, hyvän tyynyn kera. Näin rinta asettuu luontevasti imevän vauvan suuhun.

    Tsemppiä!

    VastaaPoista
  9. Pyh, en ymmärrä tuollaista vouhotusta siitä rintakumista! Voin sanoa, että ilman sitä tuskin olisin pystynyt imettämään lastani, varsinkaan, kun sairaalasta ikävä kyllä en saanut minkäänlaista imetysohjausta.."jahas se sujuu tuolla rintakumilla no hyvä".. että great! Tosiaan olihan se haastavaakin, kun se kumi piti sit olla aina käsillä ku kauhee huuto alko ruoan perään ;) En nyt kyllä muista, että kuinka kauan imetin rintakumin avulla mutta kauan, monta kuukautta siis. Yritin kyllä välillä ilman ja joskus säkällä onnistuikin. Sitten se yhtäkkiä vaan lähti sujumaan ilman, kai ne rinnanpäätkin oli sit jotenkin muovautuneet tai jotain. Tarjosin ilman kumia ja yhtäkkiä se sitten useimmiten kelpasikin niin :D Itse imetän vieläkin aamuisin (omaa laiskuuttani ;) ) ja tytsy ny siis 1,5 v. Eli eipä vaikuttanut imetyksen pituuteen, kyllä siihen vaikuttaa ihan muut asiat! oma viitseliäisyys minusta suurimpana..

    Että omalla kokemuksella käytä rintakumia niin kauan ku se hyvältä tuntuu! Voithan koittaa välillä ilman ja juurikin niin kuin joku jo neuvoikin, että ensin alotat kumin kans ja sit otat välil pois et mitä vauveli siihen tuumaa. Mulla kyllä se kumi meni rintaan tosi kiinni, et se muovas sen rinnanpään sen kumin pään muotoseks, ehkä se sit autto et ne muovaantu imetyksen edetessä.. tiedä häntä. Mutta siis onnistuu aivan hyvin imetys kumillakin eli jatka vaan jos hyvältä tuntuu! =)

    VastaaPoista
  10. Heippa! Veronan blogia lukiessani klikkasin tänne ensivierailulle :) Rohkaiseva sana rintakumista. Meidän tyttönen syntyi 12.9.2011 ja jo sairaalassa saatiin rintakumi. Myös matalat rinnanpäät ja raskaat rinnat. Yritin moneen otteeseen siitä eroon, mutta ei onnistunut millään. Mutta ihan yhtäkkiä ennen joulua päästiin siitä eroon. Toisesta rinnasta on aina toisinaan syöttö onnistunut ilman kumia. Eräänä aamuna syötin ensin siitä paremmasta rinnasta ilman kumia ja se onnistui. No sitten kokeilin seuraavan syötön vaikeammasta rinnasta ilman kumia ja sekin onnistui. Ja niin siinä vaan syöttö kerrallaan mentiin eikä vanhaan tarvinnut palata. En olisi kyllä uskonut, luulin meneväni kumin kanssa loppuun saakka. Tsemppiä!

    VastaaPoista