keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Kestovaippailua, kantoliinailua ja kuumia aaltoja

Täällä tultiin siihen tulokseen, että kertakäyttövaipoilla heitetään vesilintua ja otetaan kestot käyttöön! Neidin taipeet ei selkeästikään tykkää kertakäyttövaipoista, sillä jo heti parin päivän ikäisenä taipeet aukesivat. Ei auttanut vaippojen vaihto useammin, talkki, sinkkivoide eikä myöskään perunajauho. Kestovaipat, joita tilasin olivat vielä liian isoja, joten kokeiltiinpa sitten äitiyspakkauksen kestovaippoja ja nepä sopivatkin hyvin. Siskoltani sain vielä muutaman samanlaisen keston lainaan ja jo muutaman kestovaipan jälkeen iho alkoi paranemaan! Uskomatonta, mutta totta!

Huuto.net:stä tilasin lisää pienempiä imsevimsen kestoja, joita aiemmissa äitiyspakkauksissa on ollut. Näihin siis oli kuoret ja sitten sisäimuja. Nämä eivät kuitenkaan ole niin imukykyisiä kuin mitä tämän vuoden äitiyspakkauksen kestot ja niitä tekisikin mieli saada lisää. Onko kellä teillä muuten kokemusta noista aiempien vuosien äitiyspakkauksen kestoista? Kannattaako niihin laittaa lisäimua että ovat parempia? ja kertokaahan muutenkin kokemuksianne kestojen käytöstä, ja mitkä olette kokeneet hyviksi. Niin ja miten öistä selvitään kestoilla? Täällä nimittäin oikeasti innostuttiin ja tuskinpa tulen kertakäyttöisiin enää siirtymään kuin vain ehkä yöaikana käytän ja jossakin reissussa ja silloinkin vain liberoa, pampersin vaipoista en tykkää yhtään, tuntuu että imukyky ei ole riittävä ja pissi haisee niistä läpi.




Yllätyin muuten kovasti miten helppoa kestojen hoito on! Eipä kovin hankalaa ole hieman huuhtaista käytön jälkeen ja laittaa likoon :) Vaikka alunperin ajattelin että mitenhän se tulee toimimaan!

Kantoliinailusta on myös tullut in-juttu! Masuvaivat alkoivat heti kun aloitin devitolin käytön. Liekkö syy sitten d-vitamiinissa vai siinä että tytölle tuli kaksi viikkoa ikää täyteen. Öitä siis ollaan saatu valvoa ja illat on erityisesti itkuisia. Tuntuu että tytön maha on kovalla. Ähistää, ähistää ja lopulta parkaisee, kun kakka ei tule. Myös ilmaa tuntuu mahassa olevan. Minulta tulee maitoa hyvin, ehkäpä liiankin paineella, sillä tuntuu välillä että tyttö joutuu hotkimalla syömään. Mutta siis itkuisuuteen olemme huomanneet kantoliinasta olevan pelastus, tyttö rauhoittuu siihen melko heti ja lopulta myös nukahtaa. Viime yönä parin tunnin ajan kanniskelin tyttöä kantoliinassa kun oli itkuinen, mutta siinäpä rauhoittui. Ihana on kyllä käyttää kantoliinaa, sillä se ei rasita selkää, hartioita eikä käsiä, on myös erittäin helppo laittaa, kun olen oikean solmimistavan nyt oppinut. Ei siis todellakaan turha ostos!

Meillä nukutaan edelleen perhepedissä. Nyt parin viikon opettelun jälkeen on jo rauhallinen mieli, eikä enää pelota että kääntyisin tytön päälle. Kun tyttö nukkuu, nuku itsekin hyvin ja nukahdan tytön tuhinaan yleensä heti imetyksen jälkeen. Enemmän minua herättää kuumat aallot, joita todellakin tulee joka yö. Valittelin jo loppuraskaudessa yöllisiä kuumia aaltoja ja minulle sanottiin että ne tulevat vain pahenemaan synnytyksen jälkeen ja oikeassapa olivat. Petivaatteita on pitänyt jo useampaan kertaan vaihtaa kotiin tulon jälkeen ja joka yö pitää kääntää tyynyä/peittoa toisinpäin, kun alkavat niin hikisiä olemaan. Välillä joudun myös uuden tyynyn nappaamaan. Voihan kuumuus siis! :D

Ahdistaako teitä muita muuten imetysliivien käyttö öisin? Minusta ne ovat superepämukavat ja olen miettiny että minkähän pyyhepatentin oikein keksisin niiden tilalle kun tuntuu että liivit hankaa ja hiertää inhottavasti. kellään vinkkiä tähän "ongelmaan"?

Kiitokset muuten monista, monista ihanista kommenteista edelliseen postaukseen! Vasta nyt kerkesin ne kaikki lukemaan oikein ajatuksen kanssa :) On niin ihana kuulla että ei ole ihan yksin näiden ajatusten kanssa ja että myös muut ajattelee samoin tai ovat samanlaisia asioita miettineet. Eipähän tässä varmaan kuin päivä päivältä näkee mikä on toimivin keino itselle, mutta ihanaa kun saa muilta vinkkejä ja että mikä saattaisi toimia :) Itsellä kun pää lahona niin ei ihan kaikkea tule ajateltuakaan niin maalaisjärjellä kuin mitä haluaisi miettiä :)

Niin ja anonyymi taisi kysellä että vaikuttiko astma synnytykseen: ei millään tavalla :) minulla tosin on astma hyvin lievänä ja ei ole pahemmin oireillut ikinä, joten luulen tämän olevan syynä tähän.

hups, tulipas taas superpitkä postaus.. Mutta kun tuota asiaa on niin paljon mielessä :D

14 kommenttia:

  1. Meillä käytettiin pelkästään kestoja ensimmäiset puoli vuotta, ja kun poika oli 1,5v niin kertsipaketteja oli kulunut ehkä kolme. :D Nekin reissussa. Nyt käytetään enää pelkästään kertsejä, kun vaippoja kuluu päivässä 1-2, kun tuo on jo päiväkuiva. Vauvan syntymän jälkeen esikoinenkin tosin siirtyy takas kestoihin, kun sitä vaippapyykkiä tulee sitten niin paljon vauvalta.

    Minä en tykännyt niistä ImseVimsen flanelleteista, mutta toiset tykkää. Niihin kannattaa varmaan laittaa lisäimua, että toimii paremmin. Minä tein itse paljon imuja vanhoista pyyhkeistä. Nytkin ois tarkotus tehdä niitä vähän lisää ja tällä kertaa niin, että toiselle puolelle tulee valmiiksi joku kuivaliinapinta. Meidän pojan takamus tykkäs fleecestä, joten sitä ehkä kokeilen tällekin.

    Meillä mentiin alkuun pelkästään harsoilla. Tykkäsin, kun niihin saa helposti lisäimua. Villahousujen kans ne on kyllä taatusti kaikista ilmavin paketti. :) Ihan pienellä tykkäsin eniten Ikean harsoista, ne on sopivan kokoisia pikkutirppanalle. ÄP:n harsot on mun mielestä sopivia vasta reilu puolivuotiaana, jos multa kysytään. Ainakin ne pienemmät Ikean harsot on paljon helpompi taiteilla paikalleen.

    Öisin käytettiin alkuun harsoja, mutta myöhemmin siirryttiin sisävaippa+lisäimu+villapöksyt -kombinaatioon. Kannattaa ottaa selvää onko siellä teidän paikkakunnalla kestovaippalainaamoa, sieltä saa nimittäin tosi kattavan paketin lainaan niin voi kokeilla mikä sopii omalle vauvalle parhaiten. Tosi hankala antaa mitään hyviä vaippavinkkejä, kun vauvat on niin erimallisia. :) Meillä ei esim. taskuvaipat toiminu ku vasta joskus reilu 10-kuisena, vaikka reisimakkaroita tuolla onkin aina ollut reilusti.

    Jos niitä mahavaivoja tuntuu olevan paljon, kannattaa kokeilla toista d-vitamiinia. Tai antaa kaveriksi maitohappobakteereja. Me annettiin esikoiselle gefilus+d -tippoja, niistä ei tuntunut tulevan vaivoja. Mutta nuo on vähän henkimaailman juttuja, toiset reagoi toiseen ja toiset johonkin ihan muuhun.

    Minä käytin öisin sellasia kevyitä toppimallisia liivejä, niihin sai tungettua liivinsuojat, mutta ne ei ahdistanu niin paljon kuin tavalliset imetysliivit. Noissa ei siis mitään luukkua ollut, mutta kyllä ne yöllä toimi ihan hyvin.

    VastaaPoista
  2. Ihana kuulla kokemuksia kestoista ja varsinkin noista ä-pakkauksen kestoista. Saan niitä nimittäin halutessani ystäviltä lisää ja sun innoittamana taidankin pyydellä valmiiks. Tarkoituksena olis kestot aloittaa synnytyksen jälkeen heti kun jotenkin käsittäisin niiden käytön ja jujut, tällä hetkellä tuo ikean kassillinen kaverilta saatuja kestoja lähinnä ahdistaa.. :) Kannattaa muuten kokeilla erilaisia imetysliivejä, ystävälläni on päivällä eri imetysliivit kuin öisin, sillä ovat kuulema hyvin erilaisia päällä..

    Teidän tyttö on muuten todella kaunis :D

    VastaaPoista
  3. Meillä on käytety eniten just noita äp:n flanelleteja. Aluksi riittivät hyvin imukyvyltään, mutta sittemmin piti luopua niiden käytöstä riittämättömän imukyvyn vuoksi, kunnes tyttö alkoi olla enemmän hereillä, ja vaippaa pysti vaihtamaan tiheämmin = joka pissan jälkeen. Sopivat meillä siis edelleen lyhyen vaihtovälin vaipoiksi, ja ovatkin olleet eniten pidettyjä tähän saakka. Ne ovat myös pitäneet pissat (ja kakat) parhaiten sisällään. Etenkin taskuvaipat sekä kertakäyttöiset (Liberot) falskaavat meillä useammin. Nyt nuo flanelletet alkavat jäädä pikkuhiljaa kooltaan pieniksi, mutta säästetään kyllä ne seuraavallekin, kun ollaan niihin tykästytty.

    VastaaPoista
  4. Laitan kommentit erillisinä, ettei vaan pitkä kommentti katoa jonnekin matkalla, kuten joskus käy...
    Minäkään en tykkää kertakäyttöisistä vaipoista. Meillä on ollut käytössä vain Liberoita, mutta ne haisevat pahalta vauvan pissattua, ja lapsen iho tuntuu niiden jäljiltä jotenkin lämpimän nihkeältä. Ovat olleet meillä lähinnä reissukäytössä, ja harmittaakin, kun niitä ei saa pienemmissä paketeissa, kun kunkin koon paketista on aina jäänyt iso osa käyttämättä. Ajattelin laittaa nekin huuto.netissä eteenpäin ylimääräisten kestojen mukana, kun niitä alkaa kohtapuolin jäämään pieniksi.

    VastaaPoista
  5. Mulla on imetysliiveiksi yhdet tukevammat "päiväliivit" ja kahdet kevyemmät "yöliivit", joita voi myös pitää päiväsaikaan, kun nuo päiväliivit on pesussa/kuivumassa. Nuo kevyemmät ovat merkiltään Boob Fast Food Bra ja Bravado The Body Silk Seamless Nursing Bra.

    VastaaPoista
  6. Ai niin... vielä piti sanoa, että mulla hikoilu helpotti noin 2-3 viikkoa synnytyksestä. johtui kai hormoneista?

    VastaaPoista
  7. Ihana kuulla teidän kuulumisia. Laitahan myöhemminkin lisää kestokokemuksia. Meilläkin odottaa paljon erilaisia kestoja jo vauvan syntymää :)

    VastaaPoista
  8. Ihana vauva! Kannattaa tutustua (jos vain ehdit) kestovaippainfo.fi sivustoihin. Sieltä saa paljon apuja ja myös kirpputoriosiossa on helppo ostaa ja myydä vaippoja ym. Itse olen tykästynyt Nalle-sisävaippohin, ovat tosi pehmeitä vaippoja. Imetysliiveistä; minulla on carriwel-merkkiset saumattomat liivit yökäyttöön, ovat ihan toppimalliset, puetaan pään yli. Jostain netistä tilasin ne edellisen raskauden aikana.

    VastaaPoista
  9. voi miten söpö pikkuneiti <3 meillä on käytössä liberon vaipat just tosta syystä, et pampersit vuosi ja tuntu muutenkin huonoilta. mä en noista kuumista aalloista ollu kuullukaan, et sellasia voi synnytyksen jälkeen olla, tai sit mä en vaan huomannut niitä, kun kesällä oli muutenkin niin hemmetin kuuma :D

    VastaaPoista
  10. Onnittelut Tytti! En ole ehtinyt pitkään aikaan kommentoida, mutta tosi kiva lukea, että kaikki on mennyt hyvin :)

    Meilläkin ollaan innostuttu kestoista. Mekään ei olla alotettu kiinalaisten vaippojen käyttöä vielä - ehkä joskus 4. kuulla niiden koko voisi sopia, vai mitä olet mieltä? Me ollaan käytetty tällaisia Smartnappy-vaippoja:
    http://www.mothercare.com/Mothercare-Smart-Nappy-Starter-Pack/dp/B000TUW3EM
    Ne on toimineet pienellä tosi hyvin. Niissä on sellainen tasku, johon laitetaan imu, joka on ihoa vasten. Huisin taskuvaippa meillä on myös, mutta se ei pidä kovin hyvin, ja Imse Vimsen kuori, sisävaippa ja imu. Öisin ollaan käytetty suosiolla kertiksiä, mutta ne tuntuu niin haaskaukselta!

    Meidänkin pojalla on ollut tällä viikolla ummetusta. Lääkärin neuvon mukaan ollaan nostettu sen jalat ylös ja painettu niitä vastaa vasten, ja sillä tavalla ollaan saatu poika kakkaamaan. Käy sääliksi, kun sitä ähinää kuuntelee!

    Maito suihkuaa myös minulla, kun rinnat on pakkaantuneet. Siksi lypsän aina käsin pari ruokalusikallista maitoa ennen imetystä, että pahimmat vesimaidot saa ainakin pois alta. Onko sunkin tyttösi yskinyt kovasti maitosuihkujen takia? Mun vauva välillä luovuttaa, jos meinaa tukehtua maitoon, ja lopettaa syömisen kokonaan... tosi harmillista.

    Mulla olisi muuten sulle tunnustusta blogissani :)

    VastaaPoista
  11. Harsoja voi käyttää lisäimuina hyvin ja ihan yksinäänkin ne riittää kun laittaa näpsyllä kiinni ja kuoren päälle. Kannattaa vaan vaihtaa aina pissan jälkeen (eli alkuun melkein koko ajan) niin iho pysyy hyvänä.
    Itse käytin noin 4 kk noita imsejä ja harsoja. Sen jälkeen Bumgenious Onesize taskuja ja välillä niiden lisäimuja yksinkertaisen kuoren alla. Nyt on tyttö 1,5 v ja samat vaipat edelleen käytössä!
    En käyttänyt liivejä yöllä ollenkaan. Alkuun oli yöpaitana melko tiukka T-paita ja sen alla joko harso taiteltuna tai sellaiset kertakäyttöiset liivinsuojat jotka kiinnittyy tarralla. Kun maidon tulo tasoittuu sitä tulee vaan imetettäessä. Silloin voi ottaa harson sängyn viereen ja tukkia-paidan alle imetettäessä.

    VastaaPoista
  12. Veera: kiitos kirjoituksestasi. Mahtavaa saada vinkkiä :) nyt onkin kestovaippaitu jo useamman viikon ajan ja saatu tuntumaa mikä toimii ja mikä ei. Villavaippahousujakin testatty, mutta en niitä oikein osaa vielä käyttää. ja nuo imsevimsen flanelletit on tosiaankin huonoja ilman lisäimua.

    Sain itseasiassa tuollaiseen kestovaippalainaamoon lahjakortin, joten pitäisi kokeilupakkaus varata, kun tulisi tuolla kaupungissa joskus käytyä. harmi kun lähin kestovaippalainaamo on 70 km päässä.

    Mammamarian: Kiitos <3 niin on äidinkin mielestä ;)

    Eikun vain kokeilemaan kestoilua ja tosiaan pyytele niitä vaippoja niiltä kavereilta jos eivät käytä. Minäkin oon sitä kautta monet vaipat saanut :)

    Tuittu: pitääpäs käydä katsomassa nuo mainitsemasi liivit josko itsekin sellaiset tilaisi. miun rintavarustus vaan on sen verran iso ettei ihan kaikki liivit käy :(

    Alanis: lisää kestoilusta kyllä tulosaa :)

    VastaaPoista
  13. jatketaanpas vielä vastailua :)

    Annemari: kiitos tuosta linkkivinkistä, olihan tuolla tullut käytyä, mutta nyt tuli käytyä ihan ajatuksen kanssa :)

    Jenni: Kiitos :) oo onnellinen ettei noita kuumia aaltoja oo, miulla ne jatkuu edelleen!! Tyyny pitää kääntää joka yö kun hikoiluttaa...

    Anna: kiitos :) Joo, luulen kans et varmaan ainakin 3kk pitää olla täynnä ennen ku nuo vaipat käy. tosin jotkut on hieman pienempiä, joten voi ehkä käyda aiemminkin.

    Tuo yökertakäyttövaippojen käyttö myös minuu harmittaa, mut en oo vielä onnistunu noissa kestoissa löytämään sellasta pakettia et kestäs koko yön ku tahtoo aina läpi mennä 5-6 aikoihin. testattu on villavaippaa, ja taskuvaippaa..

    Miun on kans pitäny pumpata maitoa ennen imetystä, aina ei tosin kerkee ku tyttö ei malta odottaa ja tosiaan yskii ja tuntuu et tukehtuu ku maitoa tulee niin paljon. Ja sit saa hirmuset raivarit ja lopettaa kans syömisen.

    Anonyymi: Kiitos tuosta vinkistä olla ilman liivejä yöllä, ne nimittäin oikeasti ahdistaa! pitänee katsastaa vaatekaapin perälle jääneet tiukemmat t-paidat. jostakin kumman syystä niitä ei nyt ole hirveämmin tullut käytettyä ;)

    VastaaPoista
  14. Mulla kuppikoko nyt imettäessä H/I eli kyseisiä liivejä löytyy kyllä isoinakin ;)

    Nukkuuko teidän tyttö yöt läpeensä, vai herääkö syömään välillä? Meillä kestovaippojen imukyky on riittänyt öisinkin, kun vaippa vaihdetaan aina ennen syöttöä. Mutt niinhän se on aina näissä asioissa, että se mikä toimii toisella ei välttämättä muilla toimikaan...

    VastaaPoista