torstai 3. marraskuuta 2011

Ensimmäisiä ajatuksia vauva-arjesta

Meidän neiti on tänään 2 viikkoa vanha! Kylläpä onkin mennyt nämä ensimmäiset viikot ihan vauhdilla ja tuntuu jo nyt että voi kun tuon ajan voisi pysäyttää ja vain nauttia siitä ensimmäisten viikkojen ihmetyksestä. Mieheni oli viime viikon isyyslomalla ja tämä viikko ollaankin sitten vietetty tyttöporukalla ja opeteltu sitä kun kaksi lisäkättä on vähemmän. Meidän neiti on edelleen hyvin tyytyväinen vauva. Syö hyvin ja nukkuu 3-4 tunnin unia. Mutta kylläpä uusi tulokas on tuonut paljon kaikkea mietittävää! Tässäpä näin alkuun muutamia aiheita mitä meidän perheessämme on mietitty näiden parin viikon aikana.

Olen koko raskausajan toivonut, että pystyisin imettämään tyttöä pitkään ja että imetys lähtisi onnistumaan hyvin. Paljon minulla oli jo tietoa imetyksestä, mutta kylläpä sen jo sairaalassa huomasi, että tieto päässä on ihan eri asia kuin tehdä asioita käytännössä. Jo heti synnytyssalissa sain tytön rinnalle ja imettäminen onnistui hyvin, tyttö oli rinnalla peräti 1h1omin ja olin todella onnellinen.

Seuraavana päivänä paljastuikin karu totuus, kun aloitin uudelleen imettämään, sillä sehän tekikin todella kipeää!!! Arvelin, että nyt on tytöllä vääränlainen ote, mutta kun useampi kätilö kävi tilannetta tarkastamassa sanoivat he että kaikki on ok. Imettämistä siis jatkettiin hammasta purren ja rinnanpäiden huutaessa hoosiannaa! Kätilö toi onneksi kokeiluun rintakumin ja sepä auttoikin ettei imetys tehnyt enää niin kipeää. Ohjeeksi myös annettiin puristaa maitotippa rinnanpäihin niin rinnat paranisivat paremmin, epäilin tätä ohjetta, mutta kuinka ollakaan miten tehokas ja nopea apu tästä tulikin. Näin siis jatkettiin imettämistä ja minä mielessäni ajattelin että tämän touhun kyllä lopetan, mikäli näin kipeää tekee jatkossakin!

Onneksi päätin kuitenkin sinnikkäästi jatkaa seuraavinakin päivinä, sillä niin sitä vsan rinnanpäät parani ja kun maito alkopi nousemaan ei imettäminen enää niin kamalaa ollutkaan ja nyt olen pystynyt viikon verran siitä nauttimaan ja aion jatkaa niin pitkään kuin maitoa riittää. Ja sitähän näyttää riittävän, sillä välillä ihan pelottaa että tyttö hukkuu tuohon maidon paljouteen. Harmittaa kyllä kovasti etten astmalääkityksen takia kelpaa luovuttajaksi, mutta pumpataan sitten tytölle talteen :)

Etukäteen oli tullut myös ajateltua (tai itse asiassa mies oli ajatellut), että meidän vauva tulee nukkumaan omassa sängyssään alusta asti. Sairaalassa kätilöt kuitenkin sanoivat heti että vauvan olisi hyvä nukkua vieressä, ettei koe itseään turvattomaksi, kun kuitenkin niin pitkään kohdussa on ollut. Perhepetiä myös suosittelivat, mikäli kumpikaan vanhemmista ei tupakoi tai käytä päihteitä ja meillähän ei näitä paheita harrasteta. Ja niin sairaalassaoloajan neiti nukkui minun vieressäni ja koin sen niin helpoksi imettämisenkin kannalta.

Kotiin päästiin ja niinpä mies nukkumaankäydessä totesi, että meidän vauva se nukkuu omasssa sängyssään. Niin sitä sitten itkettiin sekä äiti että vauva ja tämä taistelu voitettiin 2-1 :) Yöllä sitten siirrettiin huonekaluja niin ettei tyttö pääse sägystä tippumaan ja niin sitä sitten on nukuttu perhepedissä siitä lähtien. MIestäni pelottaa hieman että kierähtää vauvan päälle tai että minä kierähdän. Olen laittanut vauvan nukkumaan ihan sängyn yläreunaan ettei kumpikaan meistä pääsisi kierähtämään vauvan päälle ja tyynyt ovat myös kaukana vauvasta. Itse koen että nukun yöt todella hyvin kun vauva on lähellä, imettäminen on helppoa enkä itse heräydy liikaa imettämisen aikana vaan nukahdan nopeasti takaisin uneen.

Pelotteluja perhepedissä nukkumisesta olen kuullut jo vaikka millä mitalla. Minusta on hassua että sellaiset henkilöt, jotka itse ovat lapsensa nukuttaneet näin myös pelotteluun osallistuvat. Pari yötä minulla menikin hieman huonommin nukkuessa, kun näiden henkilöiden pelottelut kaikuivat mielessä. Mutta sitten ajattelin, että onhan kautta aikain lapset nukkuneet vanhempiensa kanssa samassa sängyssä ja tuskinpa ne sairaalasta ja neuvolasta olisivat sitä muuten suositelleet..

Miten teillä meni imettämisen alkumetrit ja nukutaanko teillä perhepedissä :) nyt kokemuksia kaipaillaan!


Joku kyseli aiemmissa kommenteissa että jatkanko blogin kirjoittamista: Kyllä täällä on ajateltu jatkaa. Hyvin paljon en ehkä kuvia aio pienestä julkaista, mutta muuten pidän kyllä blogin näin julkisena enkä ainakaan vielä ole tätä salasanan taakse laittamassa. Katsotaanpa mitenkä käy :) Blogissa tulen siis varmaan jatkossa kirjoittamaan vauva-arjesta, käsitöistä ja sisustusjutuista .. ja ssapipa nähdä mistä muusta tämä Tytti tulee haaveilemaan ja toteuttamaan haaveitaan! Toivottavasti te ihanat lukijat säilytte, sillä olen kokenut saavani täältä hirmuisen paljon vertaistukea teidän kommenttien muodossa :) Kiitos ja kumarrus siis!

13 kommenttia:

  1. Kiva kuulla, että teillä on sujunut kaikki hyvin. :)

    Meillä nukuttiin vauva-aikana puoliperhepedissä, vauva siis nukahti omaan sänkyynsä (tai syliin, josta siirrettiin sänkyyn), mutta ekalta syötöltä jo yleensä jäi mun viereen nukkumaan. Minä tein niin, että vauva nukkui aina mun ja pinnasängyn välissä, siitä ei päässyt tippumaankaan, kun pinnasänky oli meidän sängyssä kiinni. Mies kun ei suostunut siihen, että vauva ois nukkunut meidän välissä, kun ei luottanut siihen ettei kierähdä päälle. Pitemmän päälle tuo järjestely oli kuitenkin tosi hankala, mulla tuli itsellä paikat kipeiksi, kun nukuin aina samassa asennossa ja niin vauva siirtyikin siihen sivuvaunuunsa nukkumaan kokonaan. Pinnasängystä oli siis laita pois, niin vauva oli kuitenkin ihan siinä lähellä, käden ulottuvilla, niin ei se varmaan kauhean turvattomaksi itseään tuntenut. Samalla järjestelyllä mennään varmaan tän kakkosenkin kans.

    Imetys meillä sujui alusta asti hyvin, tai siis sitten kun vauva pääsi pois sairaalasta (oli viikon teholla erinäisten syiden takia). Mulla maito nousi tosi hitaasti just sen takia, kun ei ollut koko ajan vauva vieressä, mutta kahdessa viikossa päästiin täysimetykseen. Ekalla viikolla sairaalassa sai luovutettua maitoa ja toisen viikon kotona muutamia millejä korviketta ihan varmuuden vuoksi. Sitten todettiin, että kyllä se kasvaa mun maidolla pelkästään ja jätettiin lisämaidot pois. Toivon että tämän kakkosen kans menee yhtä hyvin imetys, tai mielellään alku vielä paremmin! :D

    VastaaPoista
  2. Ihania uutisia teillä :D Miä oon miettinyt tota perhepetiä ja ajatellut toteuttaa sen kuten Veera, vauva miun ja pinnasängyn väliin. Mies on kova pyörimään ja heiluttamaan käsiään unissaan. Mutta itseasiassa tuo laidaton sivuvaunu kuulostaa tosi hyvälle, lähellä mutta turvassa. Vaikka uskon että ihan turvassa olis välissäkin. Nauti joka hetkestä Tytti, se aika taitaa hurahtaa niin kovin nopeaan.. <3

    VastaaPoista
  3. Ihania kuulumisia!! :)

    Meillä on ajatuksena, että Tyyppi nukkuu alusta saakka omassa sängyssä. Olemme juuri kuulleet aikamoisen kauhutarinan ihan lähipiiristä, missä vauva nukkui alusta saakka yli vuoden ikäiseksi vanhempien välissä ja siinä on nyt sitten aiheutunut äidille masennusta, koska ei ole saanut vuoteen nukuttua kunnolla, isä on nukkunut vierashuoneessa vuoden ja parisuhde on oikeastaan aika lailla tiukilla. =/

    Sen vuoksi meillä on ajatuksena, että Tyyppi nukkuu omassa sängyssä. Tuo että pinnasänky olisi kiinni äidin puolella sängyssä, voisi olla ajatuksena jopa toimiva. Noh, katsotaan sitten kun Tyyppi ihan oikeasti on täällä, että kuka nukkuu ja missä. :D

    VastaaPoista
  4. Niin tutulta kuulostaa tuo imetyksen aloitus. Se todellakin teki kipeää ja nännit minulla ainakin olivat aluksi ihan verellä ja ruvella. Ei siis ollenkaan niin ihanaa kun väitettiin. Ajoittain vieläkin rinnanpäät hellänä ja tekee todella kipeää, silloin ajattelen etten kyllä kauaa tätä jaksa, mutta onhan se helppoa kun maitoa on aina mukana ja helposti saatavilla.

    Meillä vauva on pääasiassa nukkunut omassa sängyssään yöt. Välillä olen syötön jälkeen murun viereen jättänyt nukkumaan, mutta silloin kyllä oma uni on kärsiny. Hyvin huomaa kuinka uni on ihan erilaista silloin, en ollenkaan pääse sellaiseen syvempään uneen kun vauvaa varon.

    VastaaPoista
  5. Meilläkin on nukuttu alusta asti perhepedissä, mikä tuntui jo raskausaikana ajatuksena kaikkein luontevimmalta.
    Mahdollisimman riittävä lepo on vauvaperheessä todella tärkeää, joten paras nukkumisjärjestely lienee se, mikä takaa parhaat yöunet itse kullekin.
    Meillä nukutaan parhaiten lähekkäin. Ensimmäisinä öinä sitä vähän itsekin jännitti, ettei vaan kierähdä unissaan Tiitiäisen päälle, mutta varmaan tottumiskysymys, sillä nykyään nukun todella sikeästi imetysvälit, eikä pelkoa ole. Käytännössä en nuku kiinni Tiitiäisessä, vaan siinä on meidän molempien peitot välissä. Yleensä hänen päänsä on siinä minun kainaloni/rintani "korkeudella".
    Yleensä Tiitiäinen nukkuu sängyssä reunimmaisena, jolloin laitan imetystyynyn sängynreunan ja hänen väliinsä. Lisäksi siinä on vielä kaksi tuolia selkänoja sänkyyn päin estämässä mahdollisen putoamisen. Nuo tuolit toimivat muutenkin kätevinä apupöytinä siinä sängyn vieressä, kun päivisinkin imetän usein sängyllä.
    Yöllä, kun Tiitiäinen imee toisella rinnalla, siirrän imetystyynyn R:n ja hänen väliin, niin miehenkään ei tarvitse pelätä runnovansa pikkuista.

    VastaaPoista
  6. Meilläkin imetys sujuu hyvin, mutta minullakin sattuu varsinkin toisen rinnan nänniin kun poika imee, mutta olen iloinen että maitoa riittää :) Yöllä olen antanut ihan korviketta pullosta, jotta syötöt nopeutuisi ja pääsisimme nukkumaan, poika on hieman haaveilija välillä tuon syömisen kanssa ;)

    Perhepedissä emme nuku, päätin jo raskauden alussa, että vauva nukkuu omassa sängyssä ja kun hän nukkuu täydet yöt niin siirrämme sängyn hänen omaan huoneeseen. Näin ihan omien yöunien turvaamiseksi, ettei tule liian väsy ja äiti jaksaa. Mielestäni vauva tarvitsee mielummin jaksavan, reippaan ja rakastavan äidin kuin perhepedin ja väsyneen sekä kärtyisän äidin :) Ja ihan tyytyväinen herra tuntuu olevan omaan sänkyyn. Plus sairaalassa nukuttiin ihan omissa sängyissä eikä siellä puhuttu mitään vieressä nukuttamisesta :)

    Meillä nukutaan myös 3-4h pätkiä joten syöttöväli on tuo ja hereilläkin poju on 2-3h useamman kerran päivässä. Syöttöväliä yritän pidentää yöllä ja viime yönä olikin yksi hieman pidempi pätkä :)

    VastaaPoista
  7. Oli kiva lukea sun synnytyskertomus! Se antoi jotenkin toivoa itselle, että ei se synnytys välttämättä ole mikään supertuskainen kokemus :)

    Kiva kuulla, että arki on lähtenyt rullaamaan. Perhepedistä en osaa oikein kommentoida mitään järkevää, mutta ainakin meillä alustava ajatus olisi, että vauva nukkuisi omassa pinnasängyssään minun vieressäni, josta nostaisin sen aina sänkyyn yösyötöille. Katsotaan onnistuuko!

    VastaaPoista
  8. Kiitos Nooralle kommentista! :) Kiva kuulla, että teillä tuo on havaittu toimivaksi keinoksi, niin uskaltaa sitä lähteä itsekin sitten hyvillä mielin kokeilemaan!

    VastaaPoista
  9. Se varmasti riippuu vauvasta kuka suostuu omaan petiin nukkuun ja kuka ei. Meillä oli omaan petiin totuttamistaistelu sillon alussa ja meillä ei siten nukuttu juuri ollenkaan. Itse siksi päädyin että meillä on perhepeti, että jaksan paremmin ja saan nukuttua.Herään vaan sen verran että vauvalle saan rinnan suuhun, ja hän syö ja minä nuokun.. En oikeastaan pelännyt että vauvan päälle kääntyisin kun olin kuullut että se on mahdollista lähinnä jos käyttää huumeita tai alkoholia.

    Nyttemmin kun neiti on 3kk, olen pikkuhiljaa saanut hivutettua meidän sivuvaununa olevaan pinnikseen, josta siis kans laita pois ollut koko ajan. Siellä nukkuu alku yön ja jossain vaiheessa tulee mun viereen syötön yhteydessä. Ja itse nukahdan siihen joten en enää oo siirtäny takas omaan. mutta eiköhän pikkuhiljaa totu omaan sänkyyn!
    Olen onnistunut jopa siirtämään nukkuvan tytön sylistäni sänkyyn nukkumaan ja tyynnyttämään tutilla jos on herännyt!

    VastaaPoista
  10. Sulle olis haaste mun blogissa :)

    VastaaPoista
  11. Ekaa kertaa blogissasi ja heti kommentoin! (Harvinaista minulta :D)

    Meillä on nyt 5 kk vanha vauva ja hänen kanssaan rinnanpääni olivat tosi kipeät aluksi. Mitään haavoja ei ollut vaan iho oli vain tosi arka, imetys teki kipeää ekat 8 viikkoa, minkä jälkeen onnenksi helpotti. Harmitti itseäni, kun ei missään oikein kerrota, että imetys voi tehdä niin pitkään kipeää, vaikka pojan imuotetta kehuttiin sairaalassa ja neuvolassa.. Onneksi olin sinnikäs, sillä sen jälkeen jäivät vain imetyksen parhaat puolet jäljelle! Helppoa, kätevää ja terveellistä! :)

    Nukkumisessa meillä taas oli niin, että mieheni olisi alkuun halunut että poika nukkuu meidän kanssamme perhepedissä, mutta itse pelkäsin, että jompikumpi meistä vierähtää hänen päälleen. (Meillä on vielä sänky vain 140 cm leveä, eli vähän kapeampi kuin normiparisänky). Tehtiin sitten niin, että poika nukahti viereeni/syliini rinnalle, mistä hänet aina siirsin pinnikseen, joka on yöpöytäni toisella puolen. Kun hän oli noin kolmekuinen tai jotain sinne päin, niin sitten aloin olla vähän epätarkempi tuon siirtämisen kanssa ja nyt hän välillä nukkuu koko yön tai aamuyöstä alkaen välissämme. Nyt mieheni vain valittaa, että unohdan vauvan väliimme. :D

    Olen siis tällainen välimuoto ja teen sen mukaan miltä minusta milloinkin tuntuu.. ;) Joinain öinä en saa nukahdettua, jos en saa itseäni juuri oikeaan asentoon ja silloin poika menee pinnikseen ja jos taas olo on sellainen, että nukahdan minkälaiseen asentoon tahansa, niin poika voi olla vaikka tissi suussa ja saan itse unta. :D

    Olen havainnut hyväksi sen, että pojalla on pinniksessä pään alla harso, joka on ensin majaillut muutaman yön meidän sängyssämme ja joka on ehkä vähän maitoinenkin, niin kummassakin sängyssä on samoja tuoksuja.

    Kristiina

    VastaaPoista
  12. Olen jonkin aikaa blogiasi lukenut, ja kiinnostavaa on lukea ensikertalaisen kokemuksia vauva-arjesta käytännössä, meilläkin on se edessä jos kaikki menee hyvin. Lisää tälläistä :)
    Toinen kiinnostava aihe olisi, miten sinulla vaikutti/vaikuttiko astma synnytykseen?

    VastaaPoista
  13. Meillä imetys taas ei oikein onnistu, en tykkää siitä hommasta yhtään (kuten arvelinkin jo raskausaikana) ja käytän rintakumia lähes joka kerta. Sen avulla saan jotenkin siedettyä imettämistä. Osin johtuu imetysärsytys myös siitä, että tyttö on rinnalla koko ajan. Meillä ei ole puhettakaan tuollaisesta 3-4 tunnin tauoista kuin ehkä kerran päivään. Pikkuinen syö tunnin välein ja viihtyy tissillä sen 40min. En tiedä sitten johtuisiko vähäisestä maidontuotannosta vai imemistarpeesta.. korviketta kuitenkin olemme joutuneet antamaan lisänä jo heti synnytyksestä asti.

    Meillä on myös vauva nukkunut vieressä, tosin itse en silloin saa yhtä hyvin nukuttua kun havahdun vähän väliä. Lisäksi koen oloni ahtaaksi vaikka ihan normaalin leveä (160cm) parisänky meillä onkin. Olen siis ainakin osan yötä yrittänyt siirtää vauvan pinnikseen nukkumaan, että saisin itse kunnolla unta edes hetken.

    VastaaPoista