torstai 14. kesäkuuta 2012

Hampaita

Meillä on viimeisten kahden kuukauden aikana valvottu PALJON tulossa olevien hampaiden takia. Päivällä ei hampaat ole kovin vaivanneet, mutta yöllä sitten. Tulevien hampaiden vuoksi, myös nenä tuntuu olevan tukossa koko ajan. Panadolia, puruleluja, viileää ruokaa on kokeiltu ja kyllähän niistä apua on ollutkin.

Nupulla on jo kaksi hammasta alhaalla, jotka puhkesivat jo viiden kuukauden iässä. Nämä hampaat eivät oireilleet juuri ollenkaan, mitä nyt pientä nuhaa lukuunottamatta. Näillä hampailla onkin kiva pureskella kaikkea, leluja, ruokaa, ja välillä äitiä milloin mistäkin - Varpaat, tissi ja polvi ovat olleet aika ykkösiä. Meidän koiran lelut ovat myös joutuneet mitä useimmin näiden kahden hampaan kohteiksi. Luita ja koiran puruleluja, kun olisi paljon mukavampi nakertaa kuin omia leluja. Näitä tulee sitten piiloteltua, mutta meidän Nuppu taitaa olla tuleva mestarietsijä, sillä jotenkin kummasti ne löytyvät aina jostakin - suuhun! 

Nyt hampaita on tulossa ylös , peräti neljä kappaletta kerralla! Toinen etuhammas oikealla puolella on ihan puhkeamaisillaan, joten meillä taitaa kohta asustella pikku drakula! Näiden ylähampaiden puhkeaminen tosiaankin on ollut kivuliasta ja panadolia on kyllä annettu varsinkin öisin, jotta se helpottaisi hieman oloa. Tuntuu todella pahalta katsoa kun toisen on paha olla. 

Viimeisen viikon aikana näitä valvottuja öitä taitaa olla peräti neljä. Itku alkaa yleensä  yhden, kahden aikaan ja kestää useita tunteja. Lopulta kun panadol helpottaa oloa niin sitten neiti virkistyy ja haluaisi ruveta seurustelemaan. Sitten kun me yritämme laittaa Nuppua takaisin nukkumaan, niin siitäkös riemu syntyy ja konsertti alkaa siitä hyvästä kun ei saakaan enää valvoa.. ja sitten lopulta useamman tunnin jälkeen saamme neitokaisen vihdoin unille.. Onneksi Nuppu tykkää nukkua aamulla sitten pitkään, joten saan minäkin hieman nukuttua, mutta päivällä nukkumisesta ei sitten tulekaan mitään, sillä unet kestävät 15minuuttia ja sitten ollaankin ihan virkeitä taas jatkamaan touhuja! Minusta on tuntunut viime aikoina että olen väsyneempi kuin kertaakaan koko Nupun syntymän jälkeen. 

Farmaseutti ystäväni kävi kylässä meillä viime viikolla ja hänelle kertoilin hampaiden tulosta. Hän kertoi , että heillä oli käynyt vasta eräs edustaja, joka oli kertonut että aftan hoito geeli Aftamed sopii myös lievittämään hampaiden puhkeamista vauvoilla. Kävin eilen apteekista ostamassa kyseistä geeliä ja saa nähdä onko siitä oikeasti apua. Onko teistä kukaan kokeillut kyseistä tuotetta lievittämään hampaiden puhkeamista? 

Mitenkäs teillä muilla oireilee hampaat ja minkälaisia unia teillä nukutaan?

10 kommenttia:

  1. Meidän yhdeksänkuisella on kuusi (ja puoli) hammasta suussa ollut jo pitkään, ja nyt on hetken tauon jälkeen aloitettu taas hampominen, tällä kertaa tehdäänkin poskihampaita.... Ja ottaa todella koville. Huhhuh, saisi olla kohta jo koko purukalusto suussa!

    Jos ei ala parissa päivässä helpottaa niin täytyypä käydä apteekista kysymässä tuota geeliä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En haluu edes ajatella noita poskihampaita jos ne vielä kipeempää tekee :( Auts! Tsemppiä myös sinne! ja tuota geeliä tosiaan on nyt kokeiltu ja kyllähän tuosta jonkin verran helpotusta on tullut :)

      Poista
  2. Jenkeissä erilaiset hammasgeelit ovat käsittääkseni tosi yleisiä, mutta luin juuri uutisen, jonka mukaan viranomaiset eivät niitä suosittele, sillä niissä on jokin aine (benzocaine), joka on aiheuttanut pikkuvauvoille vakavia oireita. Täällä on kyllä monet sellaiset aineet sallittuja, mitkä Suomessa eivät ole, eli jos geelistä ei tuota benzocaine-nimistä puudutusainetta löydy, ei varmaan ole huolta.

    http://www.parents.com/blogs/parents-news-now/2012/06/04/safety/fda-issues-warning-about-teething-gels/?sssdmh=dm17.600304&esrc=nwpmmdailytip060512&email=3824222368

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui! Ei näyttänyt olevan tuoteselosteessa. Lukee että sisältää hyaluronihappoa, joka on elimistössä luonnostaan oleva aine ja sitten polykarbofiiliä, joka on tuoteselosteen mukaan haitaton proteiini. Selosteessa lukee että sopii kaikenikäisille aina imeväisikäisestä lähtien... Sodium benzoane näyttäisi olevan pakkauksessa myös ainesosana, mutta se on suola eikä puudutusaine...

      Poista
  3. Voi kuule, täällä on ihan samat ongelmat :) Meillä on tehty hampaita jo jonkin aikaa enkä ole edes ihan varma, että montako niitä nyt on. Tuntuu että tämä vaan jatkuu ja jatkuu eikä tyttö anna oikein katsoa suuhun. Viime aikojen postaukset on tainneet pyöriä tämän aiheen ympärillä aika tiiviisti kun sen myötä väsymyskin on niin kaiken kattava, huhhuh.

    Jännä, että teillä Panadol vaikuttaa piristävästi kun meillä siitä seuraa nuijanukutus. Siksipä harvoin annankin maksimiannosta ihan kaiken varalta. Itse asiassa viime postauksessa juuri kyselinkin vinkkejä kipujen helpottamiseen, käyhän kurkkaamassa :)

    Tsemppiä sinne!

    VastaaPoista
  4. Ihana kun kävit vinkkaamassa omasta postauksestasi :) Kiitos! Tuntuu etten ollenkaan pysy perässä muiden blogikirjoituksista :(

    Meillä ei myöskään tykätä yhtään siitä että suuhun kurkistellaan, heti suututaan ihan hirveästi :( Meillä aiemmin myös panadolin jälkeen nukahdettiin kuin sippi, mutta viime viikkojen aikana onkin sitten opittu kukkumaan... valitettavasti!

    Tsempit myös sinne <3

    VastaaPoista
  5. Kannattaa kokeilla myös Burana-mikstuuraa. Ainakin meidän tytöllä se auttoi hampaidentulokipuun paremmin kuin Panadol. Apteekissakin juttelin asiasta proviisorin kanssa, ja hän oli sitä mieltä, että Burana tosiaankin voi olla tehokkaampaa kipuun.

    VastaaPoista
  6. Taas kuulostaa niin tutulta!
    Päivisin suurimman helpotuksen kipuilevaan suuhun meidän tytölle antaa porkkana. Viilennetyistä puruleluista ei ole mihinkään, mutta jääkaapista kun kuorii tytölle kovan porkkanan, on helpotus taattu. Siitä ei vielä kahdella hampaalla paloja saa, mutta makua kyllä ja sitä on hyvä hinkata ikeniin. Meidän neiti ainakin rauhoittuu tälläkeinolla silloin, kun mikään ei tunnu olevan hyvin ja suussa on selkeää kipuilua. Kannattaa kokeilla! :)

    VastaaPoista
  7. Meillä ei ole JAskalla 7.5kk vieläkään hampaita vaikka mun mielestä se on tehnyt niitä jo viimiset 4kk.... O.o
    Mutta yöt on mennyt ihan hirveiksi. Meidän hyvä nukkuja on nykyään kukkuja ja saattaa herätä vaikka kahdelta leikkimään pariksi tunniksi. APUA... meillä menee yöt noin 5-9 herätyksellä ja imee tissiä ainakin kahdesti (enempää en haluaisi antaa). -Mutta mikään hyssyttely ei poikaa rauhoita. Se on tissi sitten tai vieressä nukkuminen mikä rauhoittaa. Mä en käsitä...
    Mä voin peesata sun sanoja, en oo koskaan ollut väsyneempi kuin nyt.
    Tuo onneks vetää ainakin kahdet päikkärit ja yleensä vähintään tunnin unet, joten ehtisin itsekin nukkumaan. Ja kyllä nyt on tullut nukuttuakin, kun yöt on mitä on.
    Kovasti voimia sinne.


    -Tiia-
    enkelipolya@gmail.com
    http://pikkujaska.vuodatus.net

    VastaaPoista
  8. Mitäs sinne kuuluuuuu :)?


    -Tiia+Jaska-

    VastaaPoista