tiistai 13. syyskuuta 2011

Mammalomalla :)

Nyt ollaan sitten virallisesti ensimmäistä päivää mammalomalla, enää 37 päivää laskettuun aikaan :)

Mammaloman ensimmäinen päivä meneekin kotona ollessa aamupäivä ja illalla lähdetään miehen kanssa kuuntelemaan sairaalaan synnytysvalmennusta. Tämä onkin ensimmäinen ja ainut perhevalmennusosio, johon mieheni suostui lähtemään. Hän oli aiemmin kuullut ystäviltämme neuvolan perhevalmennuksista ja kieltäytyi niihin lähtemästä, kun ystävät niin niitä "kehuivat". Minä itse olen nuo valmennukset kuullut jo aiemmin, mutta olisin toivonut että mieheni olisi suostunut lähtemään edes tuolle vauvanhoitotunnille, mutta ei, jääräpää mikä jääräpää. No, mutta en halunnut ruveta pakottamaan ja onneksi tosiaan nyt lähtee tuohon sairaalan valmennukseen, minkä itse koen kaikista tärkeimmäksi. Toivottavasti siis tulee olemaan hyvä valmennus :)

Eilen kävin neuvolassa ja siellä oli kaikki hyvin. Verenpaineet hyvät, pissa puhdas, SF-mitta edelleen tasan keskikäyrällä kulkee, vauvan sydänäänet +153 ja vauva raivotarjonnassa hyvin alhaalla jo ja kiinnittynyt :) Noihin lonkan kolotuksiin sain venyttelyvinkkejä ja terveydenhoitajan mukaan myös kipugeelejä voi vähän käyttää. Nyt olen kolmen päivän ajalta jättänyt kävelylenkin väliin ja kipuilu ei ole niin pahana ollut. Terveydenhoitaja neuvoi nyt puolittamaan sitä nytkin jo lyhyttä kävelylenkkiä, jotta saan kipuilun kurissa pysymään. Aiemman toksemiaepäilyn takia minulla onkin sitten äitipolille aika parin viikon kuluttua ja seuraava neuvola viikon kuluttua, eli nyt loppuun astihan neuvolakäynnit tulevatkin viikon välein olemaan.

Ja tässäpä vielä vinkkejä teillekin, joita ystäviltäni sain:

- Verotoimistossa kannattaa käydä laskettamassa muutosverokortti etuuksia varten. Minua tämä vinkki ei vielä koske, sillä saan kolmen kuukauden ajalta vielä normaalin palkan, mutta ensi vuoden alusta käyn laskettamassa veroprosentin uudestaan. Tippuu kuulemma huomattavasti ja rahaa jää enemmän tuista käteen, joten kipin kapin verotoimistoon laskettamaan uusi veroprosentti ennen äitiysloman alkamista ellette saa palkkaa töistä. Ystäviltäni veroprosentti oli tippunut alle 10%:n.

- Muistakaahan ilmoittaa liittoon olevanne äitiyslomalla, sillä ainakin siinä liitossa missä minä olen ei tarvitse äitiysloman ajalta liiton jäsenmaksua maksaa.

6 kommenttia:

  1. Mulla alkaa mammaloma perjantaina, mutta kotonahan olen ollut jo pitkään muutenkin :) Meillä oli viime viikolla ensimmäinen perhevalmennus, oli aika turha. Tällä viikolla on asiaa synnytyksestä ja se voikin olla hieman mielenkiintoisempi kuin parisuhdeasiat :)

    Tänään kävin neuvolassa ja minulta ei meinattu saada millään verenpainetta mitattua ja loppujenlopuksi käsipelillä se saatiin ja yläpaine oli hyvin alhainen. Huomenna joudun sitten labraan verikokeisiin maksa-arvojen selvittämiseksi josko kyseessä on raskaushepatoosi =/ Toivottavasti kaikki on ok.

    - Noonis

    VastaaPoista
  2. Onnea mammalomalaiselle!

    Eikös Kela kuitenkin ota joka tapauksessa tuista veroa vähintään sen minimin 20% oli sun prosentti sit vaikka kuinka paljon sen alle? Näin mä siitä Kelan kirjeestä käsitin. Mun prosentti on jo valmiiks reilusti tuon 20 alle, mut siis käsittääkseeni joudun silti maksamaan veroa Kelan tuista tuon 20%.

    Hyvä, kun muistutit tuosta liitto asiasta, olenkin unohtanut sen vaikka jo paperin täytinkin.

    VastaaPoista
  3. Jep, mä kävin kanssa hakee muutosverokortin ja sain veroprosentiksi äitiyspäivärahaan 13%. On se huomattava säästö verrattuna siihen 20% joka muussa tapauksessa olisi rahasta lohkaistu.

    VastaaPoista
  4. Soitin Kelaan ja varmistin asoan ja tosiaan päätöskirje antaa ymmärtää väärin. Jos hakee verokortin sosiaalietuuksia varten ja toimittaa sen kelaan niin se alkuperäinen prosentti voi laskea ja sitä minimiä 20% ei siis todellakaan tarvii maksaa.

    Kiiiiiitokset sulle, kun sait mut epäilemään asiaa! Todennäköisesti tulen säästämään noin 10% tämän vinkin avulla :)

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Hyvä et vinkeistä oli teille hyötyä :) Ite en ois tosiaan tuollasia juttuja edes ajatellu, ellei miulle ois ystävä asiasta maininnut, joten annetaan tosiaan hyvän kiertää :)

    Noonis: Toivottavasti labroissa kaikki ois kunnossa!! Tuo synnytysvalmennus tosiaan oli mielenkiintoinen, vaikkakin melko pitkä :)

    VastaaPoista