torstai 27. tammikuuta 2011

Painajaisia

Olen aina ollut kova näkemään unia ja muistan monia unia siltäkin ajalta kun olin hyvin pieni. Viime viikkoina painajaisia ja muuten sekavia unia on ruvennut tulemaan uniini ennätyspaljon. Ihan kamalaa! Aamulla tuntuu siltä ettei olisi nukkunut yhtään ja yöllä jos satun heräämään niin tuntuu ettei uskalla laittaa silmiä kiinni, jos vaikka uni vielä jatkuu. Muutaman kerran olen herännyt hiestä märkänä, tai tyyny märkänä kun olen itkenyt unissani. Minulla on ollut töissä paljon stressiä ja tuleehan sitä näissä vauvamietteissäkin stressattua, parisuhteessa on kuitenkin kaikki paremmin kuin hyvin, joten välillä minun on todella vaikea ymmärtää unia joita näen.

Monet viime aikaiset uneni ovat koskeneet parisuhdettamme. Näen unta, että mieheni jättää minut toisen naisen takia tai sen takia että emme ole saaneet vauvaa. Nämä unet toistuvat usein. Näihin yleensä herään yöllä ja on pakko tarkistaa että onhan se muru vielä vieressä. Pari yötä sitten taas näin unen, jossa pistotapaturman yhteydessä sairastuin B-hepatiittiin, emmekä voineet mieheni kanssa enää miettiäkään vauvaa. Kyseisessä unessa muistan vielä miettineeni että minulla on A-hepatiitt rokotus ja itkin että miksi en ottanut aiemmin yhteisrokotetta. Joissakin unissa taas teen hulluna raskaustestejä ja ovulaatiotestejä ja kaikki näyttää negatiivista. Jotkut unet taas ovat ihan päinvastaisia, joissa teen positiivisen raskaustestin tai synnytän vauvan, herätessäni on taas niin pettynyt olo... Olisipas ihanaa, kun saisi nukkua muutaman yön ihan ilman mitään unia, sillä eihän se mitään levollista unta ole.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä unista, mutta näen myös monia muita unia joita en aamulla muista kunnolla. Näissä juoksen pakoon jotakin tai sitten niissä on jotakin pahaa. Muistan kun olin joskus harjoittelussa mielenterveysasiakkaiden kanssa, näin unta aina yhdestä samasta miehestä joka yritti käydä minuun kiinni. Tällöin saatoin huutaa unissani tai jopa huitaista miestäni, jolloin mieheni yleensä herätti minut unesta pois. Näen myös usein unta käärmeistä, hämähäkeistä ja muista ötököistä, joita luulen olevan makuuhuoneessamme ja silloin usein puhu unissani. Miehelläni on aamulla hauskaa, kun se kyselee että mitenkäs iso käärme/hiiri se oli joka sängyn alla luikerteli.

Onneksi en kuitenkaan ole ainoa, vaan siskoni myös näkee unia näistä ötököistä. Erään kerran siskoni luona yöpyessä heräsimme yöllä molemmat ja kiljuimme:missä se on!. Ruvettuamme kyselemään toisiltamme että mitä olimme nähneet olimme molemmat nähneet hämähäkin. Kuitenkin aivan eri paikoissa, mutta molempien näkemä hämähäkki oli ollut nyrkin kokoinen. Vähän aikaa mietitttyämme rupesimme nauramaan hillittömästi, sillä tajusimme että eihän Suomessa sellaisia hämähäkkejä ole! Toinen meistä oli siis varmaan puhunut unissaan hämähäkistä ja toinen taas tullut mukaan toisen uneen. Todella hassua!! Tämä jaksaa vielä tänä päivänäkin naurattaa meitä vaikka tapahtuneesta on jo kulunut monta vuotta,

Olettekos te muut miten villiunisia? ja näettekö painajaisia? onko kenelläkään hyvää vinkkiä miten näistä pääsisi eroon?

4 kommenttia:

  1. Mulla on tosi vilkas mielikuvitus joten näen usein unia, ja ne saattavat olla aika hullujakin. Nyt en ole vähään aikaan nähnyt painajaisia, mutta vauvoista olen nähnyt tosi paljon unia. Välillä on aamulla oikein harmittanut, kun on herännyt ja ihmetellyt että missä se vauva oikein on...:)

    VastaaPoista
  2. Minulla oli varsinkin alkuaikoina sellaista, että vaikka meillä meni enemmän kuin hyvin nykyisen kihlattuni kanssa, näin todella usein unia, joissa hän oli pettänyt minua, löytänyt uuden tai palannut yhteen exänsä kanssa. Aina yöllä piti muru herättää, ja kysyä, ettei uni vain ollut totta. :) En yhtään tiedä, mistä unet johtuivat, sillä en silloin edes pelännyt erityisemmin, että olisin tullut jätetyksi tms. Ehkä se asia kuitenkin jotenkin pyöri alitajunnassa ja purkautui unissa, mene ja tiedä. :)

    Hyi että, minä kärsin araknofobiasta eli hämähäkkikammosta ja voin vain kuvitella, miten paniikkiin menisin, jos näkisin unta hämähäkeistä! Aivan puistattaa nyt jo. Kuitenkin nyt seuraavan kerran, kun menen nukkumaan, tietysti näen unta niistä. :D Tuo kyllä nauratti tuo sinulle ja siskollesi tapahtunut juttu, on varmasti ollut hauskaa huomata, että olette nähneet samaa unta!! :D

    Ps. Älä suotta ihmettele kellonaikaa, heräsin taas keskellä yötä, enkä saanut enää nukutuksi. :D

    VastaaPoista
  3. Mietin tässä just että voiko nuo sekavat unet liittyä Clomeihin...?
    Itsekin varsinkin parin viime kuun aikana nähnyt todella levottomia unia. Ja nimen omaan noita erounia. Olen myös tehnyt monta positiivista raskaustestiä unissani.
    Se hikoilukin on tuttua. Säpsähtäen on johonkin tullut herättyä ja yöpaita on ollut aivan märkä.

    Viime yönä näin unta, että me muutettiin mieheni kanssa pienempään asuntoon, jonne oli aikaisemmin kuollut vanha nainen. Tämän naisen haamu sitten ilmestyi minulle ja sanoi tarkkailevansa meitä. Säikähdin niin paljon, että heräsin. Pyöriskelin jonkin aikaa sen jälkeen sitten ja tarkastelin kännykällä sähköpostia jne.

    Oletko muuten sinäkin hoitaja? :D

    VastaaPoista
  4. Verona: Kun olisikin oikeasti se vauva, eikä vain unissa!

    S: Toivottavasti et tosiaankaan tule hämähäkeistä unta näkemään. Ei ole kivoja unia, kun on yöllä sitten ihana paniikissa! 4-5 välisenä aikana muuten usein itsekin herään.. Mut en kyl pystyis nousemaan ylös ja aukaisemaan konetta, sitten ei tarviis nukkua enää yhtään.. Mutta töissä saattas silmät mennä johonkin aikaan kiinni :)

    Mymmeli: Hmm, Voisi muuten ollakin clomit syynä! Ei edes käynyt mielessä...
    Joo, ja myönnettäkään että hoitoalalla minäkin :) Mitähän yhtäläisyyksiä seuraavana ilmenee :D

    VastaaPoista